Is een massage ontspannend of spannend?

Een massage is voor de meeste mensen een moment van ontspanning, van even alles los laten, zowel lichamelijk als mentaal. Toch kan het momenten van spanning opleveren. Hoewel masseurs over het algemeen erg oplettend zijn, ben jij als klant ook verantwoordelijk voor jezelf. Durf te praten met je masseur en je wensen uit te spreken.

Hier volgen enkele tips om je relatie met je masseur te verbeteren:

Voor de massage.

Als je de eerste keer in een goede praktijk komt, zal je gevraagd worden een formulier in te vullen. Allerlei persoonlijke informatie kan gevraagd worden, zoals je ziektegeschiedenis en de reden waarom je een massage wilt. Je masseur zal je zeker vragen of er dingen zijn waar hij of zij rekening mee moet houden. Hou geen informatie achter en denk nooit dat sommige feiten niet belangrijk zijn. Je lichaam wordt door de massage op verschillende manieren “geraakt”, daarom wil de masseur zoveel mogelijk informatie hebben.

Een goede masseur zal je vragen: ”Wat kan ik vandaag voor je betekenen?” of je nu voor de eerste keer of de tiende keer komt. Vertel hoe je je voelt, waar je behoefte aan hebt. Wat je op dat moment kunt verdragen, kan heel anders zijn dan een week ervoor.

Tijdens de behandeling.

Zodra het masseren begonnen is kan de masseur vragen stellen: Is de druk goed, kan dit dieper, kun je wat dieper adem halen?

Geef een eerlijke respons. Een masseur kan “intunen” op zijn cliënt, maar kan niet alles inschatten. Hij/zij stelt een eerlijke feedback echt op prijs. Voel jij je niet prettig op de massagetafel of met de gebruikte techniek, laat dat dan weten. Is de muziek te hard/te zacht, is het te warm/te koud, is er iets wat je stoort? Geef het aan, een aanpassing is zo gemaakt!

Een massage hoort voor jou een moment te zijn om van te genieten. Geef daar volledig aan toe. Wil je tijdens de massage iets kwijt, wil je uitdrukking geven aan wat je voelt, wat je ervaart, voel je dan niet geremd, er hoeft voor jou geen situatie van “gedwongen stilte” ontstaan. Het is jouw tijd en jouw belangen staan voorop.

Na de sessie.

Na de massage zal een betrokken masseur even tijd nemen om je te vragen hoe jij je voelt en wat de massage voor je gedaan heeft. Ook nu mag je rustig meer vertellen dan “voelt goed” of “gaat wel”. Het is mogelijk dat je je slecht voelt of pijn hebt. Vertel dit! Een goede masseur kan je vaak gerust stellen of verder advies geven. Vraag geen specifiek medisch advies. Elke masseur, zelfs een goede therapeutische masseur, zal je dit ook zeker vertellen.

Geef eerlijk feedback en je zal zien dat de masseur zich bij de volgende massage nog beter op jou af zal stemmen.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn dmv * gemarkeerd.